Wil je een vijgenboom snoeien? Lees ‘hoe‘ en ‘wanneer‘ je een vijgenstruik- of boom snoeit aan de hand van een stappenplan en Youtube-videootje. Daarnaast krijg je antwoord op veelgestelde vragen als: hoe snoei je een verwaarloosde vijgenboom? Hoe vaak moet je de vijgenstruik bijknippen? En, is het een bladverliezende boom? Lees verder voor meer informatie!
De vijgenboom, of ‘Ficus Carica‘ is een wijd vertakte struik of overhellende boom met knobbelige, omhooggaande takken. Je moet deze snelgroeiende plant jaarlijks twee keer uitdunnen. Dus voornamelijk dode, verwelkte of kruisende takken terugsnoeien tot één of twee ogen (knoppen). Bekijk het onderstaande Youtube-videootje voor meer informatie:
Hoe vijgenboom snoeien
Wil je een vijgenboom snoeien? Pak schoon- en scherp snoeigereedschap en doorloop de onderstaande stappen:
- Snoei de vijg begin december 1/3 terug
- Behoud vier tot zes fruitdragende takken
- Snoei uitlopers of waterloten bij de wortels of stam
- Verwijder dode, verwelkte of kruisende takken
Wanneer vijgenboom snoeien
Wanneer snoei je een vijgenboom? Doorloop het voornaamste snoeiwerk in de rustperiode, bij voorkeur rond begin december als de vijg bladverliezend is. Daarnaast kun je rond eind oktober vruchten ter grootte van een erwt wegknippen. Deze kleine vruchten zullen namelijk niet op tijd rijpen. Let op: als je de vijgenboom te laat snoeit kan ie gaan bloeden en is ie kwetsbaar voor koude periodes. Als een vijgenboom bloedt, komt er een witte kleverige substantie uit die bovendien ook irritatie op je huid veroorzaakt.
Veelgestelde vragen
Hoe moet je een vijgenboom snoeien?
Dat hangt af van de gewenste vorm. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een kelvormig, waaiervormig of vijgenboom met korte of lange stam. Bij een kelkvormige vijgenboom snoeit men voornamelijk aan de top, wordt dood hout verwijdert en tot één of twee ogen gesnoeid. Waaiervormige vijgenbomen staan meestal tegen een schutting, muur of hek. Bij deze vorm worden alle takken verwijdert behalve de twee zijtakken die recht tegenover elkaar staan. Als het om een verwilderde vijg gaat, dan moet je gefaseerd over verschillende jaren de plant tot de helft terugsnoeien.
Hoe moet je een vijgenboom stekken?
Je kunt een vijgenboom vermeerderen door één- of tweejarige scheuten van 20 centimeter (zonder bloemen of vruchten) enkele dagen in een kom water te plaatsen. Zodra de scheuten wortels ontwikkelen, plant je ze in vruchtbare potgrond (1/3 klei) bij een temperatuur van 30°C graden.
Wat voor snoeigereedschap moet je gebruiken?
Gebruik altijd schoon- en scherp snoeigereedschap. Voor kleinere vijgenstruiken of boompjes zijn snoeischaren goed, en voor dikke takken adviseren we een snoeitang of handzaag.
Waarom groeien er geen vruchten aan mijn vijgenboom?
Het is goed mogelijk dat jouw vijgenboom een ‘beurtjaar’ heeft, een bekend fenomeen bij fruitbomen. Hoogstwaarschijnlijk heb je het jaar ervoor een goede oogst gehad. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan het te maken hebben met klimaat, vruchtbaarheid van de bodem.
christine says
mijn vruchten worden niet rijp en blijven hard.
ik snoei in het voorjaar, waarschijnlijk is dit te laat
welke periode is de beste om te snoeien
Ugur says
Ik merk ook dat er veel vruchten aan mijn boom hangen maar ze rijpen helaas niet allemaal. De kleinere vruchten verwijder ik handmatig en dan merk je wel dat de rest sneller rijpt.
Zo heb ik dit jaar toch nog een goede oogst gehad.