Wil je een pruimenboom snoeien? Lees ‘hoe‘ en ‘wanneer‘ je een pruimenboom snoeit aan de hand van een Youtube-video en stappenplan. Daarnaast krijg je antwoord op veelgestelde vragen als: hoe moet je een verwilderde pruimenboom snoeien? Hoe moet je een oude pruimenboom snoeien? En, hoe vaak moet je een pruimenboom ter hand nemen? Lees verder voor alle informatie!
Nederland kent een aantal rassen die prima in ons klimaat gedijen: ‘Opal, Jubileum’, ‘Victoria’ en ‘Bleue de Belgique’. Deze rassen geven middel- tot grote vruchten van goede kwaliteit, tenminste als je de pruimenboom goed onderhoudt! Het verzorgen van een pruimenboom vereist een vruchtbare en gedraineerde ondergrond en goed snoeiwerk.
Nieuwsgierig hoe je een goede snoeibeurt geeft? Bekijk dan de onderstaande Youtube-video:
Hoe pruimenboom snoeien
Hoe snoei je een pruimenboom? Pak schoon- en scherp snoeigereedschap en doorloop de volgende stappen:
- Snoei maximaal 1/3 van de takken weg
- Zijtakjes bijknippen, maar behoud het rimpeltje aan de onderkant
- Waterlotten of verticale twijgjes zo vroeg mogelijk wegsnoeien
- Behoud afstand tussen de zijtakken en hoofdtakken (ruimte voor vruchten)
- Zorg dat de kroon genoeg zonlicht opvangt (open structuur)
Wanneer pruimenboom snoeien
Een pruimenboom snoeien doe je meestal in het vroege voorjaar (lente) of de nazomer. Gedurende het vroege voorjaar heb je beter zicht op de groeimogelijkheden van een fruitboom. Het snoeien zorgt voor een betere structuur, vorm en algehele gezondheid van de plant.
Veelgestelde vragen
Hoe moet je een verwilderde pruimenboom snoeien?
Oude of verwilderde pruimenbomen moet je zeer licht snoeien. Verspreid het snoeiproces over 3 jaar zodat de fruitboom genoeg energie heeft om te herstellen.
Kun je een pruimenboom drastisch snoeien?
De pruimenboom is een gevoelige boom die je maximaal 1/3 mag terugsnoeien. Houd rekening met verwaarloosde bomen door slechts een lichte snoei toe te passen.
Mijn pruimenboom draagt geen vruchten, hoe komt dat?
De kans is groot dat je fruitboom een ‘beurtjaar‘ heeft. Dat is een bekend fenomeen bij fruitbomen die in hun vorige bloeiperiode teveel vruchten ontwikkelde. Je kunt het voorkomen door aan ‘vruchtdunning’ te doen. Vruchtdunning is het wegknippen van nog kleine vruchtjes ter bevordering van overige vruchtontwikkeling.
Mijn pruimenboom heeft veel waterloten aan de stam, moet ik deze wegsnoeien?
Absoluut! Deze snelgroeiende twijgjes moet je wegsnoeien omdat deze relevante voedingsstoffen afnemen. Zorg dat je ze snel verwijdert om snoeiwonden te beperken.
Bee says
Ik heb de pruimenboom in het voorjaar gesnoeid maar al heel snel zijn er veel takken (waterloten?) ontstaan. Ondanks een mooie bloesem geeft weinig vruchten.
Kan ik de opgaande takken nu al weghalen?
Henri Lindenhof says
Hoe kan ik mijn nieuwe pruimenboompje, een 4 jarige reine Claude,laagstam houden?
Han van Hoorn says
Ik heb een zeer oude pruimenboon, met zeer dikke uitgegroeide tak.
deze zal vandaag of morgen zeker afscheuren of breken.
In he voorjaar heb ik plan deze af te zagen en meerdere recht op de takken, staande nieuwe takken ook weg te halen.
Is dit raadzaam. Graag advies.
Vriendelijke groet,
Han van Hoorn