Wil je siergras snoeien? Lees ‘hoe‘ en ‘wanneer‘ je verschillende soorten siergras snoeit aan de hand van een stappenplan en Youtube-filmpje. Daarnaast krijg je antwoord op veelgestelde vragen als: hoe snoei je siergras pluimen? Hoe doe je een verjongingssnoei? Welk siergras hoef je niet te snoeien? En, waarom wordt mijn siergras bruin of geel van kleur? Lees verder voor alle informatie!
Siergrassen zijn ontzettend populair in de Nederlandse tuinen. De planten zijn makkelijk te onderhouden en geven je tuin een sierlijke en natuurlijke uitstraling. Het verzorgen van siergrassen vereist één jaarlijkse snoeibeurt en om de zoveel jaar een verjongingssnoei. Zo houd je de plant gezond en sterk. Bekijk het onderstaande Youtube-filmpje voor meer informatie alvorens je het stappenplan doorneemt:
Hoe siergras snoeien
Hoe snoei je siergras? Maak eerst een onderscheid tussen wintergroene, groenblijvende en niet-groenblijvende siergrassen:
Wintergroene siergrassen
Onder wintergroene soorten verstaan we siergras (bijvoorbeeld de Festuca) dat na de winterperiode lichte schade oploopt. Je kunt de plant vervolgens geheel of gedeeltelijk terugsnoeien.
Groenblijvende siergrassen
Groenblijvende soorten zoals de: Carex, Festuca, Juncus en Luzula zijn overwegend wintergroen. Na een winterperiode hoef je alleen de verwelkte bladeren te snoeien.
Niet- groenblijvende siergrassen
De niet- groenblijvende siergrassen, of afstervende soorten, snoei je ongeveer 10 tot 25 cm boven de ondergrond. De exacte afmetingen zijn afhankelijk van de grootte van het siergras. Niet- groenblijvende soorten zijn bijvoorbeeld de: Cortaderia, Calamagrostis, Molinia, Miscanthus, Pennisetum en Panicum.
Wanneer siergras snoeien
Wanneer snoei je siergras? Het beste is om siergras in het voorjaar te snoeien. Gedurende de winter heeft siergras voedingsopslag in de stengels verzameld, en rond het eind van de zomer stopt het groeiproces. Planten moeten vervolgens op kracht komen voor de koudere periodes.
Veelgestelde vragen
Mijn siergras heeft gele en bruine stengels, is ie dood?
Veel soorten siergras zijn geel of bruin in de winter omdat de stengels zijn afgestorven. Geen rede tot paniek, het wortelgestel is namelijk springlevend. In maart ga je de stengels knippen en vervolgens zullen nieuwe groene stengels opkomen.
Hoe kun je siergras verjongen?
De beste manier om siergras te verjongen is door het geheel te verplanten. Graaf met een schop het gezonde siergras uit, verzamel de stukken en plant ze bij elkaar op een nieuwe plek. Het verjongen van siergras is essentieel voor het behoud van je planten.
Zijn siergrassen winterhard en wintergroen?
De meesten soorten siergras zijn winterhard behalve de Pampasgras Cortaderia. Deze soort moet je met stro of noppenfolie beschermen tegen strenge vorst. Er zijn ook veel wintergroene siergrassen, maar die hebben vaak bruine stengels tussen de groene stengels zitten. Deze kun je in maart tot een hoogte van 15 cm knippen zodat er nieuwe groei plaatsvindt. Vanaf dat moment kun je ze ook verplanten voor meer plek.
Hoe moet je siergras pluimen snoeien?
Dan doel je ongetwijfeld op de Pampasgras Cortaderia! Dit soort behoort tot de niet- groenblijvende siergrassen en kun je in het voorjaar tot 15 cm van de bodem terugsnoeien.
Welke soorten siergras woekeren?
Helmgras Ammophylla arenaria en witbol Holcus mollis zijn een van de enige siergras soorten die woekeren.
Wat zijn de meest populaire siergrassen?
Hieronder vind je een overzicht van de meest bekende siergrassen:
- Lampenpoetsersgras ‘Hameln’ (Pennisetum alopecuroides )
- Prachtriet ‘Gracillimus’ (Miscanthus sinensis)
- Zegge (Carex)
- Japans bloedgras ‘Red Baron’ (Imperata cylindrica)
- Japanse slangenbaard ‘Niger’ (Ophiopogon planiscapus)
- Vedergras (Stipa tenuissima)
- Blauwgras ‘Intense Blue’ (Festuca)
- Struisriet ‘Karl Foerster’ (Calamagrostis X acutifolia)
- Pampasgras (Cortaderia selloana)
- Pijpenstrootje (Molinia caerulea)
Geef een reactie