Hoe moet je klimop snoeien? Een belangrijke vraag, zeker als je weet dat klimop jaarlijks 60 tot 100 cm groeit! Lees ‘hoe‘ en ‘wanneer‘ je klimop snoeit aan de hand van een stappenplan en Youtube-filmpje! Daarnaast krijg je antwoord op veelgestelde vragen als: hoe verwijder je klimop? Hoe vaak moet je klimop snoeien? En, wanneer moet je klimop snoeien? Lees verder voor alle informatie!
Klimop, ook wel ‘Hedera Helix‘, is een groenblijvende klimplant die goed in vochtige en vruchtbare grond gedijt. De plant is herkenbaar aan z’n korte hechtwortels en houtige lianen waarmee het zich aan vrijwel ieder object vastklampt. Om wildgroei en eventuele schade aan je muur, tuinhuis of dakgoot te voorkomen, is een jaarlijkse snoeibeurt belangrijk.
Bekijk het onderstaande Youtube-filmpje voor meer informatie, en doorloop vervolgens ons stappenplan onderin:
Hoe klimop snoeien
Hoe snoei je klimop? Door regelmatig te snoeien creëer je een compacte en dichte haag. Doorloop de volgende stappen:
- Pak een elektrische heggenschaar (groot oppervlak), of snoeischaar
- Verwijder dode, verwelkte of beschadigde takken
- Snoei de nieuwe vertakkingen weg tot het oude hout (zie filmpje)
Wanneer klimop snoeien
Wanneer snoei je klimop? In principe kun je klimop het hele jaar door snoeien. Echter, gedurende de winterperiode kun je beter niet snoeien omdat een stevige vorst onherstelbare schade toebrengt. De beste periode voor een 1e snoeibeurt ligt in het voorjaar rond de maanden april en mei. De 2e snoeibeurt vindt in het najaar plaats rond de maanden september en augustus.
Let op: klimop snoeien doe je op een bewolkte en vochtige dag. Droogte en felle zon kunnen schade veroorzaken aan de bladranden.
Veelgestelde vragen
Hoe moet je klimop verwijderen?
De beste manier om klimop te verwijderen, is door met een schop de stronk eruit te steken. Daarna knip je de hoofdtakken zo dicht mogelijk bij de stronk af. De houtige lianen met bladeren zullen langzaam afsterven en vervolgens kun je alles met je hand en een mesje verwijderen.
Waarom heeft mijn klimop gele of dorre bladeren?
Dat kan talloze oorzaken hebben, denk aan: voedingsgebrek, ziektes, windschade, vorstschade, teveel of te weinig water etc. In de meeste gevallen hoort het bij de levenscyclus van de plant. Zo hebben oude en dikke hedera’s vaker gele bladeren, en komt het met name na de winterperiode veel voor. Niet getreurd, een goede snoeibeurt in het voorjaar (april, mei) zal de plant goed doen.
Moet je klimop ’toppen’?
Klimop dat tegen betongaas schuttingen of gaaswand groeit moet je ‘toppen‘. Zo voorkom je wildgroei aan de bovenkant, en zal de plant sneller zijscheuten ontwikkelen.
Geef een reactie