Wil je binnenkort jouw struiken snoeien? Dan heb je ongetwijfeld een aantal vragen over het snoeiproces: hoe moet je struiken snoeien? Wanneer moet je struiken snoeien? En, hoe moet je dorre of verwelkte struiken snoeien? Op deze pagina krijg je antwoord op veelgestelde vragen en vind je alle informatie over het snoeiproces van struiken. Doorloop het stappenplan en bekijk een handig Youtube-filmpje.
Alhoewel de struik of heester een houtige plant is, onderscheid de plant zich van andere boomsoorten omdat het geen stam heeft. Je vindt struiken van nature meestal aan de bosrand, in houtwallen of op open plekken. Onder gunstige klimaatomstandigheden zullen struiken ook sneller groeien. Voor een gezonde en sterke groei moet je ook snoeien. Bekijk het Youtube-filmpje voor meer informatie:
Hoe moet je struiken snoeien?
Struiken snoeien is vrij eenvoudig. Toch moet je rekening houden met een aantal aandachtspunten:
- Pak schoon- en scherp snoeigereedschap en begin met het verwijderen van dode of beschadigde takken
- Snoei net boven de kraag of het hobbelige stukje van een tak zodat de plantengroeicellen kunnen herstellen
- Volg de hoofdtak tot je de eerste lagere zijtak treft, en snoei de hoofdtak net boven de kleinere zijtak
- Snoei in een hoek van 45 graden zodat water goed afgevoerd kan worden
Let op: bij veel coniferen kun je prima tot de stronk afknippen, maar je moet vooral uitkijken dat je niet in het oude hout snoeit. De taxushaag behoort wel tot een van de weinig wintergroene struiken die je tot op het kale hout kunt terugknippen. Verder, dode takken kun je het beste helemaal wegknippen. Zo geef je andere takken de ruimte om het gat op te vullen.
Wanneer moet je struiken snoeien?
Heesters of struiken kun je snoeien zodra de bloemen zijn uitgebloeid. Het bloeiseizoen van (bijvoorbeeld) Forsythia eindigt op 21 juni. Snoei de struik direct na het einde van deze datum. Bij sommige andere heesters zoals (bijvoorbeeld) de Vlinderstruik, moet je in de lente snoeien. Tijdens of net voor de winterperiode kun je beter niet snoeien. De snoeiwonden zijn nog niet dichtgegroeid waardoor de struiken kwetsbaar zijn voor vorstschade. Naaldconiferen worden meestal gesnoeid om de groei te remmen of voor een vormcorrectie. Let op: Bij dennen en sparren kun je de naalden laten zitten omdat deze niet meer uitlopen op het kale hout.
Lees ook: Hortensia snoeien
Lees ook: Viburnum snoeien
Geef een reactie