Wil je lavendel snoeien? Lees ‘hoe’ en ‘wanneer’ je ‘Lavandula angustifolia‘ snoeit aan de hand van een stappenplan en Youtube-filmpje. Daarnaast krijg je antwoord op veelgestelde vragen als: hoe moet je verwilderde lavendel snoeien? Kun je lavendel op stam snoeien? En, in welke maanden kun je het beste snoeien? Lees verder voor alle informatie!
Lavendel is een populaire plant in Nederland die voor aromatische, culinaire en medische doeleinden gebruikt wordt. Je herkent lavendel aan de (veelal) paarse kleur en sterke geur. De meeste soorten bereiken een maximale hoogte van één meter en breedte van een halve meter.
Ondanks de relatief kleine omvang moet je de plant onderhouden. Lavendelstruiken staan bekend om hun volle structuur met veelal dikke houterige takken. Als tuinier kun je daarom het beste tweemaal per jaar snoeien. Maar hoe moet je lavendel snoeien? En, kun je het beste in het voor- of najaar snoeien? Bekijk het onderstaande Youtube-filmpje voor meer informatie.
Hoe lavendel snoeien
Hoe snoei je lavendel? Doorloop de volgende stappen:
- Direct na de bloei (september): uitgebloeide bloemen kort afknippen, dus enkel een opschiksnoei
- Rond het voorjaar (maart, april): Na de laatste vorst diep tot 20 cm vanaf de bodem snoeien
Wanneer lavendel snoeien
Wanneer snoei je lavendel? De eerste snoei vindt plaats in september. Zorg dat je de lavendelstruik lichtjes snoeit zodat de plant goed beschermt blijft tegen koude temperaturen en vorst in de winterperiode. De tweede snoei begint in april. Snoei dan de bovenste groene takken t/m de bruine takken af. Hierdoor krijgt de kern van de lavendelstruik meer zonlicht en kunnen nieuwe scheutjes zich verder ontwikkelen. Rond deze periode kun je ook de hele plant tot 20 cm van de bodem afknippen (verjongingssnoei).
Veelgestelde vragen
Wanneer bloeit de lavendelstruik?
De lavendelstruik begint in juli en augustus met bloeien.
Hoe moet je oude, verhoute of houterige lavendel snoeien?
Het snoeien van stevige lavendeltakken vereist schoon- en scherp snoeigereedschap. Zorg dat je een (elektrische) handzaag hebt of snoeitang om de takken te verwijderen. Volg het bovenstaande stappenplan voor het snoeien van oude, verhoute of houterige lavendel.
Kun je lavendel op stam snoeien?
Nee, als je tot de stam snoeit heeft de plant moeite met herstellen en loopt de plant extra risico’s op ziekte en infecties. Wij adviseren om niet verder dan 20 cm van de bodem te snoeien.
Hoeveel soorten lavendel zijn er?
Lavendel kent meer dan 25 soorten waarvan slechts een paar goed in Nederland gedijen. Als fervent tuiniers kunnen wij de ‘Lavandu angustifolio’ en ‘Stoechas’ aanbevelen. Laatstgenoemde is ook bekend onder de namen: kuiflavendel en vlinderlavendel. Voor een lavendelhaag is de ‘Lavandu angustifolio’ zeer geschikt.
G.Tijman says
Is het verstandig om de uitgebloeide toppen van de najaarssnoei als bemesting te laten liggen of kunnen ze beter afgevoerd worden?